Mennescreative- Innovatieve digital agency
 

Tutorial: SSD in je Macbook Pro 2006, 2007 of 2008 inbouwen

Tutorial: SSD in je Macbook Pro 2006, 2007 of 2008 inbouwen


Een SSD in je Macbook Pro 2006 – 2008: Een wereld gaat voor je open!

Eerder lieten we al zien hoe je een computer vier keer sneller kunt maken met behulp van een SSD, en hoe je zo’n SSD kunt inbouwen in een Macbrook Pro 2011 / 2012. In deze tutorial zullen we je laten zien hoe je een SSD in je Macbook Pro uit 2006, 2007 of 2008 kunt inbouwen. Met foto’s, beschrijvingen en een lijstje met benodigdheden kun je zo stap voor stap je Macbook Pro sneller maken door er een SSD in te plaatsen.

Wat hebben we nodig:

 • Een nieuwe SSD
 • Macbook Pro 2006 / 2007 / 2008 (non unibody), 15” / 17”
 • Philips #00 schroevendraaier
 • Torx T6 schroevendraaier
 • Een scherp, klein plat voorwerp, bijvoorbeeld een mesje, gitaarplectrum of een dunne pincet.
 • Optioneel: OS X install USB
 • Optioneel: Time Machine backup

Zie voor optionele onderdelen het einde van deze handleiding

stap 1

Stap 1: De batterij verwijderen
Leg de Macbook op een zachte ondergrond, ondersteboven met het scherm aan de onderkant. Beweeg beide batterijgrips tegelijk van de batterij af en verwijder de batterij.

stap 2

Stap 2: Verwijder het RAM-schild
In het geopende compartiment, in de buurt van de grote oranje kabel zie je 2 of 3 (afhankelijk van je model) schroeven zitten. Verwijder deze met een Philips #00 schroevendraaier en verwijder het RAM-schild.

stap 3]

Stap 3: Verwijder de andere schroeven
Aan de andere kant van het compartiment (‘onderaan’) zie je nog 2 of 3 schroeven zitten. Verwijder deze met een Philips #00 schroevendraaier

stap 4

Stap 4: Verwijder de schroeven aan de onderkant
Verwijder vervolgens alle resterende schroeven aan de onderkant van je Macbook, zoals deze op de afbeelding aangegeven.

stap 5

Stap 5: Verwijder de 4 schroeven aan de poortkant
Draai de Macbook met de kant met poorten naar je toe en verwijder de 4 schroeven.

stap 6

Stap 6: Verwijder de schroeven aan de achterkant
Draai de Macbook met de achterkant naar je toe en verwijder de 2 schroeven.

stap 7

Stap 7: Verwijder de schroeven aan de andere zijde
Draai de Macbook een kwartslag en verwijder aan deze zijde de laatste paar schroeven om de macbook van de case los te maken.

stap 8

Stap 8: Lift de bovenkant voorzichtig omhoog
Lift de bovenkant (toetsenbordzijde) voorzichtig omhoog. Ruk deze niet omhoog, maar haal ‘m ook niet helemaal omhoog, aangezien de trackpad nog met een korte kabel vast zit (zie stap 7). Het omhooghalen van de case kan lastig gaan, aangezien deze met pinnen vast zit aan de onderkant van je Macbook. Begin bij het scherm en werk zoo naar naar de trackpadkant van je Macbook toe. Wanneer je de case loshebt, pak je hem aan de trackpadkant op en til deze (maximaal voor de helft) schuin omhoog.

 

stap 9

Tip: Duw bij het terugzetten van de case voorzichtig totdat je een ‘klik’-geluid hoort. Dit betekent dat hij vastgeklikt zit. Wees wel voorzichtig bij de ‘clips’ bij het gedeelte van de DVD-drive. Deze gaat lastiger en duwen kan ervoor zorgen dat de ‘clips’ vervormen. Help in plaats daarvan de clips terug in hun plek te vallen door ze met een dun voorwerp te ondersteunen.

stap 10

Stap 9: Koppel de trackpadkabel los
Nu je de top case aan de trackpadkant voor een gedeelte omhoog hebt getild zie je een oranje kabel in het midden, aan de binnenkant. Volg de kabel en wip voorzichtig de connector omhoog. Wanneer deze los is zou je in staat moeten zijn de volledige top case te kunnen verwijderen. Tip:Doe dit wel voorzichtig, aangezien je nog altijd scharnieren of dergelijke kan vervormen.

stap 11

Stap 10: Ontkoppel de hardeschijfconnector van het moederbord
Net onder de linkerventilator zit een lange oranje kabel. Aan het begin (rechterkant) van deze kabel zit een connector. Wip deze er voorzichtig uit, net als bij de trackpadconnector.

stap 12

Stap 11: Maak de plakkende kabel los van de harde schijf
Op de harde schijf zelf zit een donkerbruine kabel vastgeplakt. Deze hoeft niet ontkoppelt te worden, maar moet wel losgemaakt worden van de harde schijf. Begin onderaan met een dun voorwerp, zoals een bankpas onder de kabel te wroeten, zodat deze loskomt van de harde schijf.

stap 13

Stap 12: Verwijder de harde schijf veiligheidsbalk
Aan de rechterkant van de harde schijf zit een zeer smalle balk die de harde schijf op z’n plaats houdt. Deze zit vast met twee kleine schroefjes. Verwijder deze schroefjes en deze balk. Je moet nu in staat zijn om de harde schijf omhoog te kunnen tillen. Tip: Doe dit niet direct.

stap 14

Stap 13: Ontkoppel de harde schijf
Til de harde schijf een stukje uit de Macbook en ontkoppel deze van z’n connector aan de bovenkant. Nu moet de harde schijf volledig vrij zijn van alle aangekoppelde kabels.

stap 15

Stap 14: verwissel de schroeven en plaats de SSD
Als laatste stap van het demontage-onderdeel verwijder je de schroeven aan beide kanten (vier in totaal) van de harde schijf. Je kunt nu op exact dezelfde locatie je nieuwe harde schijf of SSD in je Macbook Pro 2006, 2007 of 2008 plaatsen.

Stap 15: Alles weer in elkaar zetten!

Nu alle benodigde onderdelen zijn losgeschroefd, uit elkaar gehaald, losgekoppeld en verwijderd, mag je de hele boel weer terug in elkaar zetten. Hoe? Volg deze handleiding achterstevoren en begin bij stap 13.

Aangezien je zojuist de schroeven hebt verwisseld, van de harde schijf naar de SSD toe, mag je weer alles in elkaar zetten. Begin bij stap 13 om de SSD aan te sluiten en werk zo je weg terug naar stap 1. Opgesomd zijn nu de stappen (in nieuwe volgorde):

 1. Sluit de connector aan op de SSD.
 2. Plaatst de SSD op de plek van de harde schijf en bevestig de veiligheidsbalk.
 3. Duw de donkerbruine tape terug tegen de SSD aan en bevestig de andere oranje kabelconnector terug op het moederboard (zoals bij #9 & #8).
 4. Plaats de trackpadconnector weer terug op z’n plek.
 5. Plaats de top case voorzichtig terug op z’n plek en begin achteraan (bij het scherm). Druk deze voorzichtig naar beneden totdat je een klik hoort. Wees extra voorzichtig bij de clips bij het gedeelte van de DVD-drive, aangezien deze lastiger gaan. Gebruik eventueel een dun object om deze te ondersteunen bij het terugplaatsen.
 6. Leg de Macbook weer ondersteboven en schroef alle schroeven weer vast, aan de linker-, rechter- en achterkant (12 schroeven totaal).
 7. Plaats aan de onderkant de schroeven (6) terug.
 8. Plaatst het RAM-schild terug en bevestig deze en de andere schroeven in dit lege compartiment (4 – 6, afhankelijk van je model).
 9. Plaats de batterij terug.
 10. Start je Mac op en geniet van de snelheid van je SSD!

Let op: Is dit een nieuwe harde schijf of SSD? Dan staat er nog geen data op en dus geen besturingssysteem, waardoor je nog niet kunt opstarten. Installeer OS X (besturingssysteem) en eventueel een back-up met behulp van deze handleiding ->